Cím: 3534 Miskolc
Kiss Tábornok u. 42
suli@dig-misk.edu.hu
Telefon: (46) 370-701
Tehetséggondozó Program

Diákszínpadi tehetséggondozó program

 

A 2015/2016-os tanév során az NTP-KKI-B-15-0265 számú pályázat keretében „Drámában tehetséges diákok tehetséggondozó programja” címmel valósítottunk meg 20 diákszínpados tanuló bevonásával egy projektet.

A 2015 novembere és 2016 júniusa között megvalósuló program során a tehetségazonosító foglalkozások után a diákok először egy 20 órás, általános kompetenciákat fejlesztő foglalkozássorozaton vettek részt. Ezt követően – egy ugyancsak 20 órás egységben – a speciálisabb színjátszó kompetenciákat fejlesztő foglalkozásokra került sor. Ezek után a konkrét színjátszó tréningek alkalmával már a színpadi munka előkészítése zajlott. Végül a projektmunka keretében megszülettek a színpadi előadások.

A három előadás mindenkinek lehetőséget biztosított a színpadra lépésre, ráadásul különböző munkamódszerekkel, más-más stílusban készülve, eltérő munkaformákkal való megismerkedésre is módot adott. A Stílusgyakorlatok című előadás Raymond Queneau azonos című műve részleteinek felhasználásával, kifejezetten diákszínpadi elemekre épülve készült. A Janne Teller novellája alapján született Miért? című előadás a diákok improvizációjából kialakítva dolgozta fel az igen aktuális, komoly témát. A Félreértések kabaréja pedig a 20-as, 30-es évek világát idézte fel két kabaréjelenet és egy zenés-táncos betét segítségével. Az előadásokat júniusban együtt is megtekinthették az érdeklődők.

A program során külső szakemberek is tartottak foglalkozást, így került sor mozgástréningre, személyiség- és tanulásmódszertani fejlesztésre, valamint egy szülői tájékoztatóra is.

2016. február 26-án egynapos szakmai úton vettünk részt. Budapesten nemcsak a Nemzeti Színház épületével, bizonyos kulisszatitkaival ismerkedhettünk meg, hanem a Szentivánéji álom című előadást is megtekintettük. Az egyik előadás tematikájához kapcsolódóan pedig a Miskolci Nemzeti Színház A nagy Gatsby című előadását is láthatták a diákok.

Ugyancsak a program vállalt eleme volt a 2016. április 15. és 17. közt megtartott 3 napos szakmai tábor, Szentléleken. Itt a szakmai tréningek és műhelyfoglalkozások mellett a közösségfejlesztésre is bőven nyílt lehetőség.

A pályázatnak köszönhetően szakmai könyvek, színházi felvételek dvd-i segítik majd a jövőben a diákszínpadi munkát. Az előadások fénytechnikai színvonalát pedig emeli, hogy a pályázat adta eszközbeszerzési lehetőség segítségével egy fénypulttal és modern ledes reflektorokkal gazdagodtunk.

Összességében sikeresen zárult a pályázati program. Minden eltervezett elemet megvalósítottunk, és az előadásokra kapott visszajelzések alapján valamennyi résztvevő diák egyénileg is fejlődött, mind a tehetségterület, mind a személyiség tekintetében. Mindemellett a közösségformálás terén is nagyot léptünk előre.

1 napos szakmai út
1 napos szakmai út
1 napos szakmai út
kimeneti mérés előadás
kimeneti mérés előadás
kimeneti mérés előadás
kimeneti mérés előadás
kimenetei mérés előadás
kompetencia fejlesztés
mozgástréning
mozgástréning
projektmunka
projektmunka
személyiség fejlesztő tréning
személyiség fejlesztő tréning
színjátszó kompetenciák
színjátszó kompetenciák
szülői tájékoztató
tábor
tábor
tábor
tanulásmódszertan