Cím: 3534 Miskolc
Kiss Tábornok u. 42
suli@dig-misk.edu.hu
Telefon: (46) 370-701
Sport- és Egészségnap

A 2016/2017-es tanévben megrendezésre került sport-és egészségnapot egy nyertes pályázat segítette, így lehetőségünk volt olyan előadókat elhívni, akikkel egyébként csak városi vagy országos rendezvényeken találkozhatunk, mint például Dr. Zacher Gábor toxikológus és Czanik Balázs capoeira aerokik edző, ezenkívül be tudtunk szerezni a jövőben is felhasználható sportszereket, irodai és kiállítási kellékeket.

A programokat annak szellemében válogattam össze, hogy a diákjainkat segítse az egészségtudatos életmódra való törekvésben, ami a teljes testi-szellemi-lelki harmónia megteremtésére irányul.

Az első órában Dr. Zacher Gábor toxikológus drogprevenciós előadása volt tervezve, aki a drogokról általában tág értelemben szokott beszélni, azaz minden olyan függőségről, ami hátráltatja életünket, akár a telefon-, chat-, játék-, gyógyszer- , alkohol- és egyéb függőségeinkről, de sajnos halaszthatatlan szakértői munkája miatt el kellett napolni az előadását, így helyettesítette őt egy korábbi szerfüggő, Zsebeházi Ferenc, aki nagyon megrázó előadást tartott a saját élete példáján, őszintén tabuk nélkül beszélt az igazságról a drogok kapcsán. Hangsúlyozta, hogy bár először feldobja az „anyag” a használóját, de nagyon gyorsan szembesül mindenki azzal a fájdalommal, a „mély gödörrel”, amit jelent a drogfüggőség. Felvázolta hogyan alakítják át a szerek használójukat, hogyan válnak szinte észrevétlenül olyan más emberré, amilyenné nem akar lenni valójában senki.

A következő órákban különböző edzéseken vettek részt az arra jelentkező diákok, Szabó Viktória dinamikus jóga, dance aerobik és body flow intervall óráján, Petre Máté funkcionális tréningjén, Tóth Evelyn és az ELTE Best Dance Company hip-hop tánc óráján és Czanik Balázs capoeira aerobikján. Akinek testnevelés órája volt, választhatott a meghirdetett edzések között vagy focizhatott, kosarazhatott, ping-pong-ozhatott, esetleg sakkozhatott.

Szünetekben 15 perces sport bemutatókat nézhettek meg diákjaink olyan sportágakban, amelyekben néhány tanulónk is jeleskedik: Ju Jitsu harcművészet,Cheerleaders pom-pom lányok, Defendo önvédelmi- és ELTE táncbemutató.

Védőnőnk Dr. Szecsőné Szabados Szilvia előadást tartott az egészséges táplálkozás fontosságáról és az ő közremúködésével készült az egészséges életmódról szóló kiállítás is, valamint ő segített Dr. Onozó Beáta iskolaorvosnak az allergia szűrés levezetésében.

Iskolapszihológusunk, Czirjákné Vértesi Marianna egész délelőtt lelki tanácsadásra várta a hangulatosan berendezett kis kuckóban és nagyon nagy szeretettel fogadta a hozzá betérő diákokat, tanárokat.

Egész nap vitamindús, változatos finomságokat kóstolhattak az „Egészség szigeten” Dr. Árnyasiné Nyeste Éva és a 9.C. tanulói jóvoltából.

Összességében egy nagyon színes, mozgalmas és élménydús nap volt, sokan sokféle programon vettek részt és remélhetőleg ez a nap megmutatta nekik, hogy milyen sokféleképpen lehet beépíteni a mindennapi életükbe a testmozgást, az egészséges táplálkozást és gondolkodást.

Szép Kinga