Cím: 3534 Miskolc
Kiss Tábornok u. 42
suli@dig-misk.edu.hu
Telefon: (46) 370-701
Energiatudatos Iskola

Energiatudatos Iskola lettünk!

A Magyar Innováció és Hatékonysági Nonprofit NKft. 2019. március 9-én a Parlament Felsőházi termében tartotta tizedik, jubileumi díjátadó gáláját. A Virtuális Erőmű Program (VEP) jelenleg a 6. legnagyobb hazai erőmű, az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fenntarthatósági kezdeményezés. A díjátadó gálát Dr. Áder János köztársasági elnök, a program fővédnöke és Dr. Szili Katalin a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, az Országgyűlés korábbi elnöke és a program korábbi védnöke nyitotta meg. Dr. Áder János elmondta, hogy 2030-ra a cél az energia-megtakarítás megötszörözése, ami a paksi erőmű két blokkjának teljesítménye.

A rendezvényen több kategóriában adtak át díjakat: energia-hatékony és energiatudatos vállalat, szervezet, önkormányzat és iskola mellett egyéni tevékenységek is díjazásra kerültek. A Diósgyőri Gimnázium képviselői Energiatudatos Iskola cím Tanúsítványát vehették át. A pályázatokról többet olvashat a www.mi6.hu oldalon.

Az intézmény sokoldalú környezeti nevelési munkával igyekszik felhívni a tanulók figyelmét a fenntarthatóságra, az energia-takarékosságra. Évek óta szelektíven gyűjtjük a hulladékot, minden évben szervezünk papírgyűjtést, folyamatosan gyűjtjük a használt elemeket és részt veszünk a Fenntarthatósági Témahéten. Környezeti nevelési szakkör keretein belül versenyekre készítjük fel diákjainkat. 2018-ban a PontVelem Nonprofit Kft. által szervezett ZöldOkos Kupán országos 6. helyezést értünk el.

Intézményünk korszerűsítése évekkel ezelőtt megtörtént, melynek során műanyag nyílászárók kerültek beépítésre és megtörtént az épület szigetelése is. A világítás korszerűsítése folyamatosan zajlik. 2018 őszén a gimnázium tetőszerkezetére napelemek kerültek, melyek az iskola energiafelhasználását csaknem száz százalékban fedezni tudják.

A Miskolc TV-ben megjelent összefoglaló:

https://minap.hu/video/energiatudatos-miskolci-kozepiskolak

fotógaléria: http://www.mi6.hu/2019tavasz

A MI6 Virtuális Erőmű Applikációját az alábbi linkeken letölthető. Ebben bővebben olvashat a pályázati információkról, illetve a díjátadón készült fényképek mellett, itt is megtekintheti a hamarosan megjelenő kisfilmet.

IOS: https://itunes.apple.com/app/id1352913211

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.energrade.mi6