Cím: 3534 Miskolc
Kiss Tábornok u. 42
suli@dig-misk.edu.hu
Telefon: (46) 370-701
Balatonfenyves
Balatonfenyvesi Ifjúsági Tábor Alapítvány

 

A múlt

Az 1960 nyárán ütötték fel az első katonai sátraikat táborozóink az alsóbélatelepi vasútállomás környékén, mely terület igen szép helyen, Fonyódtól és Balatonfenyvestől is egyaránt 4-4 kilométerre van. A táborhellyel A 60-as évek végén, illetve a 70-es évek elején mondhatjuk, hogy erős összefogással elkészült az iskola állandó tábora Balatonfenyvesen. Ez a tábor a kezdeti lépésektől fogva a mai napig is önállóan, állami, költségvetési támogatás nélkül üzemel, olcsó üdülési lehetőséget biztosítva elsősorban az iskola tanulóinak, dolgozóinak, de más miskolci iskolák tanulóinak is.

Az iskola egykori diákjai /az 1966-ban érettségizett IV.E osztály/ alapítványt hoztak létre a tábor megsegítése érdekében. Ez adta az újabb gondolatot, hogy a tábor alapítványként üzemeljen a továbbiakban.

A cégbírósághoz 1992. januárjában nyújtottuk be Alapító Okiratunkat, amit a Cégbíróság 1992. februárjában bejegyzett, és ez a tény 1992. márciusában jogerőre emelkedett.

1993. május 20.-a óta a tábor, mint Balatonfenyvesi Ifjúsági Tábor Alapítvány folytatja tevékenységét.

Az utolsó akadály 1995. január 12-én hárult el, amikor a Városi Önkormányzat határozatával a tulajdonában levő Balatonfenyvesi ingatlant ingyenes használatra az Alapítvány rendelkezésére bocsátotta mindaddig, amíg az alapítványi cél meg nem szűnik.

Az üdülőlétszám alakulása, az állandóan változó egészségügyi követelmények, az egyre növekvő kényelmi igények, a tábor nyújtotta szolgáltatások bővítése miatt /pl. nyelvi táborok, külföldi cserekapcsolatok stb./ sürgőssé vált a tábor további korszerűsítése. Ennek érdekében Olajos Csaba mérnök-szülő közreműködésével, segítségével ötéves fejlesztési tervet dolgoztunk ki, mely megvalósulása után lényeges változás következett be a tábor életében.

Több ütemben a meglevő farostlemezházak helyett szilárd burkolatú, külön vizesblokkal ellátott üdülőépületek létrehozását terveztük. Az első ilyen épület 2001 nyarára készült el. A Balaton felé eső területen több férőhelyen faházak felépítésére került sor.

 

Információk a nyári táborról...

 

Jelen, jövő

Iskolánk balatonfenyvesi tábora kiválóan alkalmas a nyári időszakban osztályok, diákönkormányzat, kisebb jutalmazott közösségek részére, hasznos és jó hangulatú szabadidős tevékenységre.

Az üdülőtáborban 2-3-4-5-6 fős szobák vannak kőházban és alpesi házakban, közös WC és zuhanyozási lehetőségekkel. A közösségi helyiségekben társasjáték, tv áll rendelkezésre, illetve foglalkozások tartására van lehetőség (tábla is van).

A tábor közvetlenül a tó partján van, ezzel kitűnő lehetőséget nyújt napozásra, fürdőzésre és akár horgászásra is. A saját konyhánkon házias ízekkel kedveskedünk vendégeinknek a napi háromszori étkezés alkalmával.

Alkalmas nyelvi táborok vagy akár versenyre és/vagy felvételire való felkészítő tábor szervezésére is.

Kitűnő kirándulási lehetőségek vannak – Balatonboglárról akár autóbusz bérlési lehetőséggel is –

  • Fonyód és Balatonfenyves megismerése gyalogosan
  • Badacsonyi kirándulás hajóval – Egri József Múzeum, Kisfaludy ház,…
  • Keszthely (Balaton élővilága múzeum, Festetics kastély, Marcipán Múzeum), Balatonederics (Afrika Múzeum) –hajóval és/vagy vonattal
  • Tihany (Apátság, népművészeti és természeti értékek,..)- vonattal, hajóval
  • Kaposvár,(skanzen, színház, építészeti emlékek) Somogyvár (apátság romjai, fafaragó népművész kiállítása),Buzsák(népművészet),Krisna-völgy megtekintése
  • Kis-Balaton természetvédelmi park megtekintése - Fenékpusztán

Segíteni tudunk autóbusz igénylésében, engedély kérésében, idegenvezető kérésében.

  • Megnézhető vezetéssel a Berekben a Fekete István emlékszoba, „Matula bácsi”kunyhója, a bivaly rezervátum, a Kányavári sziget tanösvénye.
  • Egy napos kirándulás Bécsbe – Burg, Városháza, Opera, Parlament, Schönbruni kastély, Práter, városnéző séta a belvárosban
  • Egy napos kirándulás Grazba, (Európa kulturális fővárosa volt) séta a belvárosban, visszafelé Fürstenfeld megtekintése, mellette Blumau a Hundertwasser tervezte és építette fürdő megnézése.

 

Az üdülési díjban a szállás, a háromszori étkezés, az ágynemű használat van benne (az útiköltség és az esetleges fakultatív programok nem), minden 10 tanuló jelentkezése után 1 kísérő tanár részére kedvezményt biztosítunk. Elsősorban diákcsoportok jelentkezését várjuk felügyelő tanárral, a jelentkezés 10000 Ft/fő előleg befizetésével történik. Érdeklődni a Diósgyőri Gimnázium gazdasági irodájában lehet személyesen vagy telefonon.

Megközelíthetőség:

 

Balatonfenyves tábor